Zpět

Zklamání

Ve výhře pětikoalice nad Babišovým sdružením, fašisty a pseudonárodovci, v podstatě spojenci Ruské říše, jsem měl zpočátku velké naděje. Vzápětí přišly aféry, spojené s panem Gazdíkem, ministrem školství a panem Farským, který se rozhodl pro stáž ve Spojených státech na úkor zastupování země v parlamentu, do něhož byl zvolen. Bohužel, jak vyšlo najevo z chování důležitých protagonistů pětikoaliční sestavy, nezáleželo jim na ničem jiném, než nahradit předchozí vládu stejným přístupem. Poslední parlamentní volba tedy byla jen referendem, zda nechat Babišovo vedení kamarádit se s Maďarskem a zprostředkovaně Ruskem a nepostavit se proti tomu.

Obyvatelstvo, rozhodnuté volit liberální koalici, která leckdy rozhodně vystupovala na shromážděních, organizovaných Milionem chvilek pro demokracii, určitě nepočítalo s tím, že nová, byť liberální koalice, převezme taktiku babišovců a fašistů a bude postupovat v ochraně svých „zájmů“ stejně. Projděme složením současného vládního kabinetu, který byl sestaven bývalým rektorem Masarykovy univerzity v Brně. Pan profesor Fiala jmenoval svým ministrem financí člověka, jenž se často tváří, že neví o čem mluví. Samozřejmě to byl pan Stanjura, počítačový expert, kolega pana Fialy na univerzitě a jako většina jeho předchůdců, o ekonomické sféře měl asi dost mlhavé představy. Proto je to tak v hospodářské sféře rozbouřené.

Pan ministr spravedlnosti Blažek, když se ptal před inaugurací bývalého prezidenta Zemana, jak má reagovat na možné dotazy novinářů ohledně jeho angažovanosti v komplotu s nejvyšší státní zástupkyní paní Veseckou, vrchním státním zástupcem panem Rampulou a jeho zástupcem panem Grygárkem, potažmo pražským lobbistou Rittigem, prezident odpověděl, aby si z toho nic nedělal a nevšímal si toho. To asi pana ministra dostatečně uklidnilo.

Pan ministr zemědělství Nekula řekl v televizním rozhovoru, že nemá smysl ovlivňovat zemědělskými oligarchy navyšované ceny produktů, protože jejich ceny postupně klesají. Tedy, jinými slovy, stačí když budu sedět na zadku a nic nedělat, ono se to snad vyřeší za mne.

Pan nově jmenovaný ministr Hladík, jemuž nedávno „projela“ kancelář policejní kontrola v kauze manipulování s městskými byty v Brně, je dalším členem brněnského politického sdružení a jsem zvědavý, jak dlouho se ve funkci udrží. Jeho postavení bude možná záviset na schopnosti vlády udržet se v budoucnu vůbec.

Vláda, která momentálně rozhoduje, jen navazuje na zmatek, způsobený předtím babišovci za pomoci už oslabených sociálních demokratů a podpory okamurovců. Do dalších parlamentních voleb asi liberální pětikoalice nepůjde společně, ale každý subjekt samostatně. Z toho bude mít profit jen Rusko s komunistickou Čínou i bývalý prezident Zeman, který už si zařídil kancelář pro svůj „institut“, v čemž jen kopíruje svého „bratra v triku“ Václava Klause. Vše jim bude hrát „do noty“. Názorově si oba dobře rozumějí a jsou dlouhou minulostí spojeni. Podařilo se jim na dvacet let po Václavu Havlovi ovládnout české politické prostředí a jejich snahy nacházejí pokračovatele. Panu Babišovi nadále rostou volební preference a za sekundování okamurovců může brzy mít hlavní slovo. Máme se tedy na co těšit.