Zpět

Sláva Hollywoodu

Doposud jsem byl vždy připravený na to, že při udílení prestižních výročních cen Americké filmové akademie uvidím rozvinutý červený sváteční koberec a hlavně hodně nablýskaného pozlátka, včetně nevkusné dekorace slavnostního prostředí.

Myslím, že jiný impuls získalo toto oceňování vlivem prezidenta Baracka Obamy, jehož politiku vítalo celé intelektuální prostředí tohoto tradičního stánku filmového průmyslu a poslední ročník na nejvyšší míru zahájil odklon amerických filmařů od happyendových scénářů k dílům, která jsou určena nejen popkornovému publiku, ale především celé světové veřejnosti.

Večer udílení nejvyšších filmových cen odstartoval moderátor Jimmy Kimmel, a klobouk dolů před jeho výkonem ! O veškerém dění v posledním roce hollwoodské produkce dokonale informovaný člověk, jehož v přímém přenosu sledovaly miliony lidí po celém světě, suverénně chrlil výpady proti čerstvě nastoupivšímu prezidentovi Spojených států, což bylo publikem kvitováno bouřlivými potlesky a souhlasem.

Pár Kimmelových zvučných vět, jichž jsem si všiml - „Dnes nás miliony lidí po celém světě nenávidí a to je skvělé“ a další „Když budeš Donalde sedět zítra v pět hodin ráno na záchodě a budeš nám tweetovat, co na nás z tebe vypadne ?“. Řekl bych, že Spojené státy v ironickém projevu navázaly na humor dvojice Voskovec – Werich, která strávila v zemi celá válečná léta až do roku 1945. Tehdy byli oba tvůrci společně vymýšleného humoru značně nepochopeni.

Vše bylo završeno přijetím náhodných zájemců o prohlídku hollywoodských filmových ateliérů, což pro návštěvníky připravila produkce celého slavnostního večera. Tak se mohli příchozí, přivedení k oceňovací přehlídce, obejmout s hvězdami současného filmového nebe a tímto aktem došlo k naplnění humanitního obsahu celého večera, který byl nesený v duchu tolerance, společenského smírného dialogu a odmítnutí jakýchkoliv forem rasismu.

Scéna byla velmi působivá a nápaditě provedená, samozřejmě s drobnými revuálními detaily, jimž se ale návrh výtvarné podoby takového galavečera nemůže vyhnout.

Komentátoři se shodují na tom, že poslední udělená cena za nejlepší film roku byla nedopatřením určena chybně a tím že došlo k rozpakům celého auditoria. Myslím, že v tak dokonale připravovaném večeru, kdy „velkou neznámou“ jsou jen oceňovaní, pro něž okamžik vyhlášení vždy znamená moment překvapení, se nemůže stát, aby ceny byly zaměněny. Proto i tento závěrečný šum celého publika nad překvapivou záměnou mohl být předem očekávaným následkem cíleného aktu organizátorů, asi tak, jako když před časem Justin Timberlake odhalil prs své spoluvystupující. Nastalý skandál pomůže poularitě všech zúčastněných.