Zpět

Skanzen magistrátní politiky

Po více než čtyřech měsících bylo ustaveno a schváleno nové vedení Magistrátu hlavního města Prahy. Pokud by si někdo myslel, že vše půjde dopředu a novou správu čeká schválení nových projektů, bude jistě zklamaný.

Konečná volba vedení pražského Magistrátu připadla na osobu devětasedmdesátiletého lídra Občanské demokratické strany, ostříleného politického „harcovníka“ a bývalého, jak o sobě sám vypovídal v dřívějších rozhovorech, vrcholového sportovce, který „je zvyklý vyhrávat“. Dobře, ODS je v Praze naprosto zabydlená v pokračujících výhrách a nic ji zřejmě, kromě přirozeného úbytku voličstva stejného věku, jako je pan nový primátor, nemůže ohrozit.

Gynekolog Bohuslav Svoboda, primář daného oddělení pražské Vinohradské nemocnice v minulosti neváhal zneužít svojí nemocniční kanceláře k předvolebnímu setkání, kdy podrazil konkurenční partnery, aby se sám ujal magistrátní moci (viz článek z 2. 10. 2018 – Jak se liška podšitá pokusila obelstít čápa).

Jeho politickými spojenci budou v následujících čtyřech letech politické správy Hlavního města Prahy první náměstek Zdeněk Hřib, dosavadní pražský primátor. O svoje postavení bojoval „jako lev“, ale nakonec podlehl možnostem politického vlivu. Obětoval kvůli tomu předem uzavřené koaliční spojenectví se svým spojencem, starostou Prahy 7 Janem Čižinským a jeho sdružením Praha sobě. Vyřadil tak z dosavadní magistrátní spolupráce jak Hanu Třeštíkovou, tak Adama Scheinherra. Městskou dopravu bude mít ve svojí gesci sám.

Pan architekt Hlaváček zůstane náměstkem pro kulturu, majícím na starosti věci dostupnosti bydlení. Je zde ovšem rozpor – Jan Čižinský s Prahou sobě získal v komunálních volbách 11 % hlasů, zatímco pan Hlaváček se Starosty a nezávislými jen 5 %.

Nestor a kumulátor funkcí docent Svoboda ale v žádném případě nechtěl pustit do účasti na vedení pražského Magistrátu Čižinského Prahu sobě. Z neznámého důvodu je pro něj Praha sobě naprostým nepřítelem, ačkoliv měla v dosavadním vedení města úspěšnou činnost.

Jednoznačně čestným člověkem zůstala zastupitelka Hana Kordová Marvanová, která získala ve vítězné trojkoalici Spolu mnohem víc preferenčních volebních hlasů, než MUDr. Svoboda. V patové situaci, kdy vypadalo, že nebude v dohledném čase zvolen zastupitelstvem nikdo, byla navržena Piráty na primátorku hlavního města Prahy. Tuto funkci z morálních důvodů odmítla. Na rozdíl od všech jmenovaných pánů v této hře o posty si jejího přístupu velmi vážím.