Zpět

Protikandidát pana Zemana

Delší dobu jsem si myslel, že nejjistějším kandidátem volby příštího prezidenta České republiky je ekonom Jan Švejnar. Naše politické zákulisí je ale pro něj zřejmě příliš neprůhledné a prakticky neprůchodné. Profesor Švejnar, ekonom a zprostředkovaně politik, se své dřívější snahy stát se prezidentem České republiky pravděpodobně vzdává. Je to škoda pro veřejnost i pro český stát.

Je ovšem nutné určit osobnost, jež bude účinnou brzdou pro snahy Miloše Zemana a jeho příznivců kormidlovat českou politiku k odklonu od Evropské unie a příklonu k Ruské federaci a Čínské lidové republice. Pokud se to nepodaří, můžeme se „těšit“ na nově instalované poměry postupně „normalizované“ společnosti, v níž si každý najde svoje skryté místo, odkud by žehral na obecné poměry, k nimž ovšem svým nezájmem o budoucnost sám přispěl.

Mezi možnými kandidáty proti současnému prezidentovi je, dle mého soudu, nejlepším diplomat Petr Kolář (při neúčasti Jana Švejnara). Je to diplomat, který absolvoval velvyslanecké posty v Izraeli, Rusku i Spojených státech a má mezinárodní zkušenosti i jednoznačnou orientaci na Západ. Nejde mi o stupeň osobní popularity, ale především o způsobilost vykonávat prezidentský úřad na nejvyšší možné úrovni profesionality v zájmu budoucnosti České republiky.

Osobně bych mu vytkl, že se přívětivě vyslovil o Donaldu Trumpovi v začátku Trumpova nástupu do prezidentského úřadu. Bylo to neuvážené a asi si pan Kolář neuvědomil, ačkoliv byl ambasadorem ve Spojených státech, jaká je síla demokratických institucí tamní země a že není třeba, aby si politik demokratického státu zajišťoval přízeň nově zvoleného kolegy, který se musí demokratickým poměrům ve své zemi jen přizpůsobovat.