Zpět

Prognostické kolotoče

Před pár dny jsem četl prognózu jakési agentury, jejíž jméno jsem si nezapamatoval, o tom, jak by dopadly sněmovní volby, kdyby byly uspořádány dnes. Na prvním místě sestaveného pořadí se umisťuje Babišovo hnutí ANO s asi desetiprocentním náskokem před ODS.

Násedují se zhruba šestiprocentní ztrátou Okamurova Strana přímé demokracie a Piráti. Do sněmovny by proklouzly ještě Křesťanskodemokratická strana a „očištěná“ Sociální demokracie. Hnutí Starostů a nezávislých by propadlo a do nového parlamentního složení by se nedostalo.

Řeklo by se – prognóza je prognóza a časy se mění. Na aktuálně zveřejněné prognóze je ale zvláštní, jak se na přízni veřejnosti vůbec nic nemění v postavení Babišových sdruženíků, ačkoliv bývalý premiér Andrej Babiš byl celé období svého předsednictví vlády trestně stíhán a v parlamentních vystoupeních se veškerým nařčením urputně bránil slovy - „nikdy neodstoupím, nikdy neodstoupím“. V žádném ohledu přes své hysterické výlevy nebyl zbaven obvinění z dotačních podvodů jak vůči Evropským zákonům, tak vůči domácímu daňovému řádu. Jeho poslušní služebníci na ministerstvech dělali České republice trvalou mezinárodní ostudu, když blokovali projednávání evropských stížností a zdržovali postup řešení.

Naproti tomu hnutí Starostů a nezávislých, ačkoliv v poměru k ANO má jen jednu kořistnickou aféru přesahující do politiky, okamžitě ztrácí taková procenta hlasů v aktuální prognóze, že by se do parlamentního zastoupení vůbec nedostalo.

Připadá mi, že vzhledem k neurovnanému právnímu prostředí v České republice je prognóza zmíněné agentury v začátku článku značně nevěrohodná. Jak je všeobecně známo, je hodně způsobů, jak je možné skrýt financování a podporu budoucích ambicí politických stran v jejich pokračujícím soupeření. Tady záleží na tom, jaké má kdo v této soutěži finanční limity a jak je šikovně dokáže skrýt.

V tomto případě jsou možnosti jednotlivých účastníků politického boje předem jasné. Andrej Babiš, stále čelící trestním oznámením, disponuje několikamiliardovým majetkem společnosti Agrofert (dříve Agrofert Babiš), ačkoliv ho „zaparkoval“ do svěřeneckého fondu. Ten spravuje jako rozhodující člen jeho žena Monika Babišová, ale pan Babiš má právo kdykoliv převzít majetek do svých rukou. Všechny dokumenty o převodních transakcích má k dispozici právní oddělení Evropské unie.

Jak vyhlašuje oznámení nejmenované agentury, pořadí výhledů jednotlivých subjektů by mohlo předurčovat případné nové povolební uspořádání parlamentního obsazení. Pan Babiš by mohl s neofašisty pana Okamury a za pomoci přisluhujících sociálních demokratů (nad tím by se jistě dost jejich členům musela točit hlava) složit novou vládu a se svým kamarádem Viktorem Orbánem usilovat o evropský respekt k ruským zájmům v pokračující válce na Ukrajině.

To ovšem za stavu, kdy bude tento člověk zvolen budoucím prezidentem republiky. Pro Českou republiku by to znamenalo velké nebezpečí a ohrožení občanských práv a demokratických svobod.