Zpět

Před podzimními parlamentními volbami

Nedávno rozhodl Ústavní soud České republiky o přetrvávajícím nespravedlivém systému rozdělení mandátů politických subjektů, účastnících se voleb. Dosud platný volební řád stanovil velké zvýhodnění stran, jež měly nejvyšší počet získaných hlasů. Ty strany, jež měly ve výsledku menší voličskou přízeň, ještě více znevýhodňoval přepočtem na stanovené mandáty.

Očividný volební hendikep, stanovený dříve opoziční smlouvou mezi silnými partajemi ODS a ČSSD, přestává rozhodnutím Ústavního soudu platit a budoucím volbám jsou stanovena nová pravidla a nový řád. Na jejich výsledek to bude určitě mít značný vliv. Spatřuji v tom velkou naději na budoucí parlamentní obsazení a změnu charakteru poslanecké sněmovny, v níž doufám, nebudou už dominovat strany posttotalitního zaměření, ale subjekty demokraticky orientované.

Především, velkou naději na získání vedoucího parlamentního postavení má koalice Pirátů a STAN. Je otázka, jak se do budoucích parlamentních voleb pojmenují, ale myslím, že budou profilovat západní spojenectví, o jaké usiloval v počátcích svého prezidentství Václav Havel. Další, kteří by dobudoucího státního uspořádádní mohli promluvit a výrazně ho ovlivnit, jsou členové koalice Spolu – ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. Kdyby se spojily tyto dva koaliční subjekty, Babišovo hnutí porazí. Sociální demokrati se pravděpodobně trvající spoluprací s Babišem odstaví a budou svoji činnost provozovat mimo parlament. Nezachrání je ani výměna pana Hamáčka za dosavadního ministra zahraničí Petříčka na dubnovém sjezdu ČSSD. Pan Petříček sám řekl, že do další vlády se současným premiérem by už nešel, ale v současné situaci se mu nechce dnešní vládu opustit. Není se mu co divit, kdyby Sociální demokrati řekli dost, my končíme, byla by to voda na Zemanův „mlýn“. Starý, nemohoucí komunista v prezidentském křesle by zopakoval Gottwaldův trik z února 1948. Nechal by Babiše doplnit vládu jeho straníky a pro Zemana by byla cesta k dostavbě jaderné elektrárny v Dukovanech ruským Rosatomem naprosto otevřena.

Babiš může rozhodnutím Miloše Zemana vládnout až do prvních měsíců roku 2023, pokud to Zemanovi zdraví dovolí, ale je otázka, zda mu tuto prodlužovací taktiku poslanecká sněmovna a Senát schválí. To záleží na výsledku letošních parlamentních voleb. Komunisti a fašisti současného premiéra tentokrát určitě nepodrží, jejich volební výsledek na to nebude stačit. Zatím se premiér Babiš zoufale snaží posilovat svoji popularitu. Tu se nechává fotografovat v medicinském plášti se sestřičkami, tam zase dohlíží na to, kolik dávek vakcíny lze vyloudit z jedné ampulky.

Politická mapa České republiky se na podzim asi dost změní. Došlo k tomu, po čem volal Milion chvilek pro demokracii a liberální subjekty se koaličně spojily. Jestli se jim podaří účinně spolupracovat, budou naši zemi čekat lepší časy.