Zpět

Jak dál s národní knihovnou ?

Do poštovní schránky mi byl vhozen předvolební věstník Občanské demokratické strany, na jehož obálce se usmívají paní Šárka Kaplicky s novopečeným lídrem ODS za Prahu, gynekologem MUDr. Bohuslavem Svobodou.

Dávají najevo, že našli společnou řeč a vlastně jednomyslně podporují stavbu nové budovy Národní knihovny dle původního vítězného návrhu. Ten vyhrál v mezinárodně organizované soutěži dle propozic nadnárodní soutěžní komise a tedy musel splňovat podmínky, stanovené státními a městskými institucemi. Že by tomu mohlo být jinak si v souvislosti s předpokládanou seriózností poroty a zastřešujících institucí vůbec neumím představit.

Strana, jejíž místopředseda ohodnotil tento architektonický skvost “chrchlem nad Prahou” a prezident republiky hrozil položením se před bagr, který by začal hloubit zeminu pro uložení základů, došla k překvapivé změně názoru. Důvod je pravděpodobně skryt v komunálních volbách.

Dle aktualizovaného názoru pražské ODS by měli lidé, pražští občané, hlasovat o tom, jestli novou budovu Národní knihovny chtějí a kde ji vlastně budou chtít. Ačkoliv projekt měl přesné umístění, s jehož vymezením architekt Kaplický do soutěže šel, budou nyní Pražané vybírat “vhodné místo”, asi tak, jako když malé děti sázejí bábovičky, tu tam, tu onde, do pískoviště. Občanští demokraté, doposud vždy velmi rezervovaní k jakýmkoli projevům veřejné vůle, sami organizují jakési referendum o tom, zda budova má být přece jen nakonec postavena. Tato strana zjistila, že většina veřejnosti má k návrhu Jana Kaplického příznivý vztah a hodlá toho teď využít ve svůj prospěch. Jak se ovšem bude k projektu a realizaci stavět po volbách, je snadno odhadnutelné.

Před třema roky jsme s kolegy ze Syndikátu výtvarných umělců napsali podpůrný dopis tehdejšímu řediteli Národní knihovny, umístěné v Klementinu, Mgr. Vlastimilu Ježkovi, pro něhož byla snaha prosazovat nový projekt architekta Kaplického takřka stejně stresující jako pro přímého autora vítězného návrhu. Zde je text, odeslaný zároveň České tiskové kanceláři, pro zveřejnění :