Zpět

Místodržící

Na místo odvolaného ministra financí, podnikatele a majitele společnosti Agrofert, Andreje Babiše, nastupuje se schválením ministerského předsedy Sobotky pan Pilný, třiasedmdesátiletý pán, který ve svém životopise nepovažuje období mezi roky1972 – 1992 za tak důležité, aby se o něm mohl v osobním popisu zmínit. Na jednu stranu ho chápu, doba veskrz naskrz šedivá, totálně strnulá a bez možnosti svobodného rozvoje individuálního talentu. Na druhou stranu si myslím, že například lidé, kteří podepsali Chartu 77, si naprosto na nedůležitost doby a její vzrušivost nemohou stěžovat. K těm ale zřejmě pan Pilný nepatří.

Jsem zvědavý, jak bude pan Pilný proplouvat rozbouřenými vodami naší politiky. Titulem „místodržící“, který jsem použil v záhlaví článku, ho nazval šéf TOP 09 Miroslav Kalousek. Jakkoliv mám proti bývalému ministru financí, panu Kalouskovi, z minulosti velké výhrady, v tomto ohledu, jak jsem přesvědčený, trefil „hřebík na hlavičku“. Pan Babiš transformuje své firemní zájmy do politického prostředí a naneštěstí nedokonalá legislativa mu to umožňuje. Jak je známo ze starého českého přísloví, „kam čert nemůže, nastrčí bábu“ a zdá se, že pan Pilný přijal roli příslovečné „báby“ v zastoupení hlavního čerta.

Uvedl se tím, že naprosto hájil veškeré kroky svého nadřízeného stranického šéfa. Ani jeden jeho krok nezpochybnil, ať šlo o řeč o korunových dluhopisech nebo o případ Čapího hnízda.

Myslím, že ministerský předseda nevyužil riskantní, ale razantní postup, který mu mohl umožnit Hnutí ANO vyřadit z vlády. Miroslav Kalousek mu doporučoval, aby ministerstvo financí převzal. V mediálním rozhovoru prohlásil (necituji přesně) - „ať si to veme sám“. V minulosti Bohuslav Sobotka už toto ministerstvo řídil. Všechny demokratické subjekty ve sněmovně by jeho postup podpořily. Čas do parlamentních voleb je ale hodně krátký a každý krok na politickém poli může mít opačný dopad, než s jakým iniciátor počítá a Sobotka je stratégem opatrným.