Zpět

Jan Kasl věděl...

Před komunálními volbami byl předsedou hnutí ANO, Andrejem Babišem, požádán bývalý pražský primátor, arch. Jan Kasl, aby se stal jedničkou na kandidátce tohoto seskupení pro volební oblast Praha. Jan Kasl po zjištění, že dvojkou na kandidátce bude paní Radmila Kleslová, rozhodl se Andrejovi Babišovi nevyhovět a na svoji nominaci rezignoval.

Pan Babiš pak požádal manažerku Adrianu Krnáčovou, aby arch. Kasla na dotyčné kandidátce nahradila. Jan Kasl, který má z komunální politiky dostatečné zkušenosti, dal ve svém zdůvodnění nepřijetí kandidatury najevo, že nestojí o postavení „bílého koně“, kdy by svým jménem vyvážel ke skutečnému vedení skupiny ANO dámu, pro niž měl šéf ANO Babiš „politickou slabost“.

Odhad situace Janem Kaslem se ukázal odpovídající následujícím skutečnostem. Místo něj se stala „bílým koněm“ nastoupivší jednička Adriana Krnáčová, která získala post pražské primátorky. Jejím „loutkovodičem“ ale byla právě paní Kleslová, požívající zřejmě nadměrnou „důvěru“ politické scény napříč „spektrem“.

Šéf těchto dvou dam, podnikatel Andrej Babiš, má zálusk řídit politiku jako firmu. Do této pasti se dostala především paní Krnáčová, kterou zřejmě omámila vidina očekávaného primátorství, aniž si uvědomila, že za nitky bude tahat kandidátní dvojka. Tandem se ovšem rozložil, když vyšlo najevo, že paní Kleslová pobírala nadměrné prebendy za své působení v polostátních podnicích, v důsledku čehož z vedení pražského ANO odstoupila.

Především, politika se nedá vést a řídit jako firma, alespoň v demokratických poměrech. V politice je nutné uplatňovat schopnosti vyjednávání a toleranci k názorům druhých. Nestačí k tomu zdánlivá lidová „neohrabanost“, působící na davy, vděčné za každý plk, který nositel „ideí“ pronese. V tomto kontextu podmínek firemního mlýna zřejmě skončí i pražská primátorka.

O vedení pražského ANO požádal Andrej Babiš ministra obrany Martina Stropnického – otce nepohodlného Matěje, který byl z koaličního místoprimátorského postu odvolán, protože nesouhlasil s nátlakem dealerů, snažících se o změny v územních plánech městských pozemků. Primátorka by prý neměla na vedení městského zastoupení čas, který zřejmě ministr obrany má.

Jak dlouho vydrží Andreji Babišovi nasazovat si pro společnost přijatelnou masku jednoduchého „truldy“, aby dělal hlupáky z celé veřejnosti ?