Zpět

Duel Hřib – Svoboda o Magistrát hlavního města Prahy

Dosavadní pražský primátor Zdeněk Hřib by jistě chtěl pokračovat na svém magistrátním postu. Útočí na něj ovšem hlavní kandidát ODS, gynekolog Bohuslav Svoboda. Pan Svoboda byl už v minulém volebním období krajně nespokojený, že mu koalice PirSTANu a Praha sobě „upřela“ vítězství a tím vedení pražské magistrátní radnice. Za ODS měl totiž o pár hlasů víc, než další konkurenční kandidáti v pořadí. Ti ho ovšem počtem spojených hlasů přečíslili.

Na to pan Bohuslav Svoboda, který už dříve zažil dominantní postavení jako pražský primátor, nemůže zapomenout. Ve svém hlavním nepříteli vidí současného pražského primátora, MUDr. Zdeňka Hřiba, ale nejen jeho. Za své potenciální protivníky nahlíží i sdružení Praha sobě s hlavními reprezentanty Janem Čižinským, náměstkem pro dopravu Adamem Scheinherrem a zástupkyní pro kulturu Hanou Třeštíkovou. Argumentuje tím, že by spojená koalice Pirátů, Prahy sobě a STANu přečíslila jeho trojkoalici Spolu (ODS, KDU a TOP 09). V magistrátním zastupitelstvu potřebuje většinu a nepřipustí, aby část republikového vládního spojenectví vadila jeho ODS k ovládnutí pražského Magistrátu.

Bude zajímavé sledovat, jak bude MUDr. Svoboda dále postupovat a případně narušovat soudržnost demokratické pětikoalice. V této návaznosti jak bude v zájmu svého budoucího možného postavení navazovat kontakty s konkurenčním Babišovým ANO.

Pan Svoboda má své osobní ambice a to je pro něj nejdůležitější. Ač má na své kandidátce člověka, který má co vysvětlovat vyšetřujícím orgánům v otázce čistoty sportovních dotací, bude dál sveřepě trvat na cíleném postavení. Uvidíme, jak mu tato snaha vydrží a jak v ní bude úspěšný.