Zpět

Absurdní stav

Chtěl jsem tento článek nazvat Absurdní stav v nejdéle fungující demokracii světa, ale název mi připadal moc dlouhý. Je o rozhodnutí Donalda Trumpa, enfant terrible politiky, po neúspěchu v tlaku na veřejnost během voleb do Senátu Spojených států, oznámit rozhodnutí kandidovat za svoji osobu v budoucí prezidentské volbě. Donald Trump už teď stojí před obviněním z organizování a vyzývání k útoku na nejvyšší demokratickou instituci Spojených států, Kapitol jako sídlo obou komor parlamentu.

Aktuální volby do Sněmovny reprezentantů a třetinového obsazení Senátu ukázaly, že Trumpova úporná snaha podpořit své kandidáty narazila na odpor veřejnosti a že jím vybuzovaný extrémistický postoj

nemá odezvu jakou by potřeboval. Bývalý americký prezident by měl být připraven na to, že mu federální soud zakáže znovu se ucházet o nejvyšší úřad v zemi, protože může být trestně stíhán. Je pro to několik pádných důvodů. Donald Trump se na závěr poslední prezidentské volby pokusil o získání spolupracovníka na volebním podvodu, který by mu zfalšováním konečného výsledku zajistil pokračování ve funkci. Když se jeho požadavku státní tajemník státu Georgia Brad Raffensperger vzepřel, žádal viceprezidenta Mikea Pence, aby prohlásil vítězství Joe Bidena za neplatné. I tento pokus skončil odmítnutím. Pokusil se tedy o státní převrat výzvou ke svým zfanatizovaným přívržencům, aby zaútočili na sídlo celého zákonodárného sboru, který měl výsledek prezidentské volby potvrdit. Podle zpráv se dokonce pral se svojí ochrannou službou, která se mu v osobní účasti na jím připravené „manifestaci“ snažila zabránit, protože útok hrozil těžkým násilím od zmanipulovaného davu Trumpových sympatizantů. Nápor na washingtonský Kapitol byl veden s mimořádnou agresivitou za použití i střelných zbraní a stál život pěti lidí, přičemž obětí mohlo být daleko více, kdyby se zákonodárci neuchýlili do bezpečného prostoru. Poté kdy bylo zjištěno, že při svém útěku z Bílého domu odnesl státní dokumenty podléhající nejvyššímu stupni utajení, policie prohledala jeho rezidenci na Floridě, aby je stát získal zpět.

To vše nyní prošetřuje vyšetřovací výbor Sněmovny reprezentantů, který si postupně předvolává všechny svědky událostí konce Trumpova vládnutí. Tito lidé vypovídají pod přísahou. Poslední skutečností je, že Trump odmítl před výborem vypovídat a naopak sám podal protižalobu. Aktuálně oznámil novou kandidaturu pro opětovné získání prezidentského úřadu.

Případ Donalda Trumpa je nyní v řízení vyšetřovacích orgánů, které dají o výsledku zprávu Ministerstvu spravedlnosti. Je zřejmé, že bývalý prezident Spojených států bude čelit osudovým rozhodnutím. Stojí před odsouzením pro vlastizradu v důsledku pokusu o změnu demokratického systému na autoritářskou diktaturu takřka po dvoustech padesáti letech od vyhlášení nezávislosti. Další jeho akce jsou jen potvrzením osobního zaměření. Trump má pocit, že stojí nad zákony a že veškeré jeho činy budou předem považovány za beztrestné. Jestli Spojené státy mají být nadále vzorem demokracie pro svět, musí se s pokračujícím jednáním předchůdce současného prezidenta soudně vyrovnat.