Zpět

Zvláštní jednání našich ministrů spravedlnosti

Mráz přichází z Kremlu. Tak nazval svoji knihu po sovětské okupaci odstavený komunistický předák Zdeněk Mlynář. Napsal ji po nucené emigraci následkem sovětské okupace ze srpna roku 1968. Ten mráz není omezený nějakou časovou periodou. Rusko se nemůže smířit s tím, že jsme se z jeho moci před pomalu dvaceti sedmi lety vymanili a za pomoci svých agentů, z nichž mnozí jsou na vysokých postech v českém politickém a ekonomickém prostředí, organizuje podvratnou činnost proti Západu a ve svůj prospěch. Zřejmě doširoka rozprostřená síť „spolupracovníků“ zasahuje i do domácích zpravodajských služeb, které mohou ovlivňovat a z pozadí „kormidlovat“ tuzemský politický vývoj.

Před pár dny došlo k velmi podivné výměně pěti osob, které před časem odcestovaly z České republiky do Libanonu, aby na místě zjišťovaly informace o v Česku vazebně zadržovaném člověku, podezřelém z terorismu. O jeho vydání žádaly Spojené státy, které mají důkazy o jeho nepřátelské činnosti proti Západu. Pětice Čechů se rozhodla jet do rizikové libanonské oblasti za pravděpodobným účelem, aby v Praze zadržovaný Libanonec Fajád byl za ně vyměněn.

Současný ministr spravedlnosti, Robert Pelikán, který o nevydání zadrženého do Spojených států a jeho propuštění rozhodl a mluvil pak o tom na tiskové konferenci, působil nejistě a nepřesvědčivě. Zrovna takový dojem vzbuzoval premiér Bohuslav Sobotka v rozhovoru s novináři na stejné téma. Fajád údajně pracoval jako zprostředkovatel služeb pro bývalého proruského prezidenta Ukrajiny Janukovyče. Za tím, aby zadržovaný nebyl do Spojených států vydán, stálo určitě úsilí ruských tajných služeb, které se obávaly informací, užitečných pro Američany.

Připomenu, že kroky našich ministrů spravedlnosti jsou leckdy nevyzpytatelné a jejich slova o tom, že naprosto nemohou vstupovat do kauz, jež přísluší jednotlivým státním zástupcům, jsou na nejvyšší míru nevěrohodné. Bývalý ministr spravedlnosti Pavel Němec rozhodl o propuštění katarského prince, člena královské rodiny, po jeho nepravomocném odsouzení. Princ byl v České republice obviněn ze zneužívání nezletilých dívek, s nimiž provozoval sexuální hrátky v pronajatém bytě. Pavel Němec měl v oblasti Středního východu zanedlouho svatbu.

Činnost zpravodajských služeb je neprůhledná. Mám pocit, že tak, jak byly zpravodajské služby zneužívány v případu paní Nagyové, mohou být využívány i dnes. Proč je vyměněn zřejmý terorista za pět pravděpodobně domluvených lidí, kteří se nabídli být „rukojmími“? V každém případě je za tím naprosté selhání zpravodajských služeb. Čeští politici, kteří jejich informace potřebují, by si měli uvědomit, jaká je jejich zodpovědnost. Voliči by se pak měli starat, aby na zodpovědných státních místech nesloužili vydíratelní lidé.