Zpět

Ztracený čas

Vedení České strany socálně demokratické, přesněji tandem Hamáček – Zimola, opustilo Demokratický blok ve prospěch námluv s Ďábelskou koalicí, v domělé snaze ji rozložit. Protože svůj postup chce posvětit stranickým referendem, má na konečné rozhodnutí čas do 15. června. Do té doby se budou tříbit a křížit názory jednotlivých členů, kteří budou svůj postoj osobním hlasováním dávat najevo.

Požadavky sociálních demokratů vůči hnutí ANO Andreje Babiše jsou – mít pod svojí kontrolou pět ministerstev, mezi nimiž je ministerstvo vnitra, jehož šéfem by měl být Jan Hamáček, současný předseda ČSSD. Myslím, že se sociální demokraté naprosto spletli s výběrem exekutivního úřadu, protože ve věci trestně stíhaného ministerského předsedy už není důležité právě tohle ministerstvo, pod jehož gesci spadá policie se všemi vyšetřovatelskými složkami, ale ministerstvo spravedlnosti, které opouští Robert Pelikán a pod jehož pravomoc spadají státní zástupci a soudci, kteří budou věc demisionovaného šéfa vlády, neschváleného parlamentem, majitele komplexu Agrofert, Andreje Babiše, v budoucnu posuzovat. Toto ministerstvo sociální demokracie, reprezentovaná duem Hamáček – Zimola, nepožaduje.

Podmínka této dvojice vůči hnutí ANO je následující : v případě přehlasování socálnědemokratických požadavků Ďábelskou koalicí v parlamentě odstoupí pět ministrů za ČSSD. Do týdne pak odstoupí celá vláda. Jen blázen bez politického rozhledu si může myslet, že by něco takového vyšlo. Pochopitelně Ďábelská koalice v počtu 115 hlasů ve sněmovně přehlasuje cokoliv, s čím přijde sociální demokracie. Pak bude následovat postup, pro jaký existuje už příklad z doby, kdy se komunistický režim v bývalém Československu dral k moci. Sociálně demokratičtí ministři odstoupí. Andrej Babiš samozřejmě nedodrží vládní dohodu a jím vedená vláda neodstoupí, ale tento politik nahradí odsupující ministry svými lidmi. Protože jeho vláda už nebude vládou v demisi, protože bude mít pověření prezidentem republiky, nechá si její pokračování potvrdit poslanci ANO, KSČM a SPD. Sociální demokraté se dostanou zpátky do Demokratického bloku, v podstatě proti své vůli. Milošovi Zemanovi vyjde jeho plán – zrušit jakékoliv stopy demokratické fasády vládnutí Andreje Babiše. Bude to v zájmu moskevského pána.