Zpět

„Zemědělský“ zádrhel

Ministerstvo zemědělství bylo do nedávna pro naši zem tím největším „oříškem“ k řešení. Zájem na něm měly hned tři strany připravované koalice.

Přirozeným zástupcem rolníků jsou křesťanští demokraté, mají jich ve svém voličstvu nejvíc. Politické hnutí Andreje Babiše se ale rozhodlo zapůsobit na sociální demokraty a použít je jako beranidla, aby prosadilo záměr hnutí ANO obsadit prostřednictvím politického partnera důležitý ministerský post. Nakonec, sociální demokracie má mít ve vládě osm křesel a hnutí ANO sedm, proč ten počet neobrátit ? Není všem dnům konec a dobytá pole se mohou vždy hodit.

Jen si vzpomínám na doby, a to se netýká jen hnutí ANO, ale například straníků Věcí veřejných, kteří proklamovali, že nevstoupí do vlády „dinosaurů“. Pan Babiš po posledních parlamentních volbách „rozpačitě“ vysvětloval, že hnutí ANO vůbec nemíní vstupovat do nové vlády, že bude jen z parlamentu sledovat průběh věcí jako nováček a připomínat, co by se mohlo v budoucnu vyřešit a ve prospěch veřejnosti udělat.

Situace se změnila a touha po podílu moci je přitažlivější, než slova, věnovaná zřejmě „hrstce intelektuálních voličů“, jejichž přízeň se stejně po poznání „zač je toho loket“ obrátí k někomu jinému.

Pojem Andrej Babiš je hra o jednom velkém neznámém. Je v politice nováčkem, ale po krátkém čase se tváří, jako by se v ní pohyboval už léta. Kdo ví, zda nepočítá s možností vyhlášení nových, opět předčasných, parlamentních voleb. Zda se zatím spokojí postem vicepremiéra a zároveň ministra financí v nastupující vládě, bude jistě záležet na vývoji situace.