Zpět

Možný problém nové vlády

Při předvolební kampani koalice Spolu v brněnské oblasti aktivně pomáhal dnešnímu ministerskému předsedovi Fialovi právník Pavel Blažek. Zřejmě je dlouholetým známým pana profesora Fialy a ten se mu odvděčil tím, že mu v nastupující vládě svěřil post ministra spravedlnosti. Tuto funkci už pan doktor Blažek zastával. Bylo to ve vládě pana Topolánka, stranického předchůdce pana Fialy v letech 2012 – 2013.

Pan profesor Fiala se rozhodl odevzdat odměnu stranickému kolegovi a osobnímu známému proti zvyklostem, které panují obvykle na Západě, že se ministerské posty svěřují lidem často nadstranickým, u nichž rozhodují především odborné kvality.

Za vlády pana Mirka Topolánka JUDr. Blažek kryl aktivity nejvyšší státní zástupkyně, Dr. Renaty Vesecké, a scházel se na poradách s vrchním pražským státním zástupcem JUDr. Rampulou a jeho náměstkem Dr. Grygárkem, kteří dnes jako soukromí advokáti zastupují zájmy ovlivňovatele Pavla Rittiga a jeho souputníka Romana Janouška, jejichž činnost je veřejnosti už dost známa.

Je to příklad „kostlivce ve skříni“, který bude asi často z pomyslné skříně vypadávat. Když se byl pan doktor Blažek „představit“ prezidentovi republiky před svým jmenováním a stěžoval si na zájem novinářů o svoji osobu, prezident mu poradil, aby si toho jednoduše nevšímal. Pan Blažek to s potěšením kvitoval. Tady jde o souběžný názor totalitářsky orientovaných státních činovníků, pro něž zájem veřejnosti nehraje žádnou roli.

Novou zprávou je, že JUDr. Blažek si na ministerstvo jako poradce přizval bývalého předsedu pražského vrchního soudu, Dr. Bureše. Jaroslav Bureš byl komunistickým právníkem a článek o něm jsem napsal v roce 2014 pod názvem - „Jaroslav Bureš – žába na prameni?“. Jsem zvědavý, jak si bude doktor Blažek na ministerstvu, jehož vrcholné zastoupení mu bylo svěřeno, počínat.

Myslím, že na toto ministerstvo si chtěli dělat nárok Piráti, jmenovitě jejich předseda poslaneckého klubu Jakub Michálek, sám právník. Bohužel vlivem pomlouvačné kampaně, která měla negativní vliv na část ovlivnitelné veřejnosti, utrpěli ve volebních výsledcích značné ztráty a na své možné vládní nároky museli zapomenout. Dnes je důležité, aby strana Pirátů pracovala co nejúčinněji na místech, která jí ve vládě připadla a tak přesvědčila ty, kteří jí nedůvěřují.