Zpět

Snad už konec Divokého východu

Aktuálně jde o výsledek parlamentních voleb, které skončily porážkou Babišova hnutí ANO a nově určeným rozložením Poslanecké sněmovny v poměru mandátů 44 % : 37 % v neprospěch dosud vládnoucí koalice.

Pan Babiš má jako možného spojence jen neofašistické sdružení Strany přímé demokracie, protože jeho dosavadní podporovatelé, Česká strana sociálně demokratická a komunistická strana Čech a Moravy, se do parlamentního zastoupení vůbec nedostaly.

Sám je v postavení trestně stíhaného člověka, jehož policie České republiky obvinila z neoprávněných nároků na podpůrné dotace Evropské unie, které nebyly určeny na objem jím vlastněných podniků. Podnikatel Babiš se snaží kličkami obejít evropské zákony a odvolává se na výklad českého práva, což je maximální drzost. Jeho výklad zní – já budu čerpat dotace, poskytované Evropskou unií, ale jejich užití bude záležet výhradně na mně. V jeho postavení je jasné, kdo by z nich nadále profitoval.

Povolební vystoupení oligarchy Babiše bylo plné planých obvinění, trapných urážek politických soupeřů a přehlíživého negování parlamentní demokracie. Je uzurpátorským dravcem, který se dal na cestu naprostého popírání respektu k politické slušnosti a pro svůj prospěch neváhá unést vlastného syna na Ruskem obsazené ukrajinské území, aby mu syn v jeho „aktivitách“ nepřekážel.

Parlamentní volby vyhrály koalice Spolu a PirSTAN a mají v nově ustanovovaném poslaneckém složení jasnou většinu sto osmi hlasů proti devadesáti dvěma pro babišovce a neofašisty. Rozhodující slovo ve strátoprávním uspořádání bude mít nově ustavená Poslanecká sněmovna České republiky, Senát České republiky a jako vrcholná instance Ústavní soud České republiky. Všechny tyto svrchované orgány mohou s konečnou platností rozhodnout a to je naprosto určující.

Konečně snad bude příležitost, aby se naše země stala slušným partnerem všech přátelských zemí v Evropské unii a odvrhla postoj dosavadního postkomunistického potížisty, snažícího se do společného evropského projektu „házet vidle“.