Zpět

Rozpaky

Podruhé v krátké době současných dějin Spojených států se stalo, že prezidentský kandidát, který dostal od voličů nejvíce hlasů, nevyhrál. Poprvé před šestnácti lety, když kandidát Demokratické strany Al Gore v roce 2000 zvítězil nad republikánem Georgem Bushem mladším. Nebylo mu to nic platné, protože podle Ústavy Spojených států, staré takřka 230 let, je unie zastoupená sborem volitelů, kteří mají konečnou volbu na základě volebních výsledků v jednotlivých unijních státech.

V souvislosti současné prezidentské volby jsem se dozvěděl o nepochopitelné reakci jednoho z volitelů, který údajně řekl, že raději zaplatí pokutu, než by dal svůj ústavou určený hlas Hillary Clinton. Jestliže je tomu tak, že se volitel může, byť pod sankcí pokuty, rozhodnout sám, k čemu tedy tento zprostředkující hlas ? Hillary Clinton, zrovna tak jako Al Gore před šestnácti lety, získala víc hlasů v celkovém součtu, než Donald Trump, voliteli určený na základě přidělených hlasů v zastoupení jednotlivých států unie.

Myslím, že většina voličů Donalda Trumpa je podobného ražení, jako v našem českém prostředí voličů Miloše Zemana. Jsou to především lidé, nesnášenliví k jakémukoliv intelektuálnímu prostředí, jednodušší obyvatelé menších středisek, lidé uvažující prvoplánově, myslící předpojatě a tím pádem egoisticky.

Ústavu Spojených států schvalovali kdysi ctihodní pánové v klasicistních parukách a právě to neznamená, že její váha musí platit ve všech ohledech do dnešních dní. V době schvalování tvořily Spojené státy jen malou část východního pobřeží, zatímco na velké většině severoamerického území se ještě proháněli Indiáni. Zrovna volební právo by určitě potřebovalo reformu. Při dnešním systému si může volič z Montany říct, proč bych volil, když můj stát má dva volitele, zatímco Florida jich má 20 a Kalifornie 55 ? Stejně tu nic nerozhodneme.

Kdyby se volební systém Spojených států reformoval ve prospěch toho, aby hlas každého voliče jednotlivě měl stejnou váhu, nemohlo by docházet k tomu, že ten, kdo získá v součtu nejvíc hlasů, nemus í se stát prezidentem celé země. Asi by pak ani nedocházelo k bouřlivým protestům proti výsledku volby.