Zpět

Pyrrhovo vítězství ?

Poukazuji na známé rčení z antické historie. Bohuslav Sobotka získal post ministerského předsedy, zastupujícího tři koaliční strany – Sociálně demokratickou stranu, jejímž je předsedou, hnutí ANO Andreje Babiše a Křesťanskodemokratickou stranu Pavla Bělobrádka. Podařilo se mu, navzdory prezidentovým intrikám, sestavit vládu, o níž se shoduje mínění značné části odborné i laické veřejnosti na tom, že to bude vláda, která bude reprezentovat většinovou společnost a s její podporou se udrží vládnout celé volební období.

Uvidíme, zda tomu tak bude. Za povšimnutí stojí slova jmenovaného ministra financí Babiše, který na novinářskou otázku, zda získaný post je vyvrcholením jeho kariéry odpověděl, že určitě ne.

Vyvstává otázka, jelikož pan Babiš nechce na „svém“ ministerstvu připustit do funkcí jiné náměstky, než ty ze své strany, zda nechce přes ministerstvo financí řídit stát stejným způsobem, jakým řídil vládu premiéra Nečase ministr financí Kalousek.

Kdo ví, jak tomu bude za rok, možná už za půl roku. Jmenování vlády prezidentem provázel těžko uvěřitelný šlendrián, kdy nedostatky kanceláře ministerského předsedy umožnily panu Zemanovi prostor k vtipkování, že nebude jmenovat fiktivní jména na jiné funkce, než měli nastupující ministři zastávat. Premiéra Sobotku nemůže omluvit za špatnou kontrolu správnosti údajů ani to, že ho prezident ustavičně „prudil“ a udržoval ho ve velmi nervózní atmosféře.

Pro nastupujícího premiéra bude nejdůležitější, jak se bude odvíjet jeho spolupráce s ministrem financí. Obávám se, že i když státní finance budou spravovány lépe, než tomu bylo za ministra Kalouska, jemuž se dařilo daňové úniky kompenzovat jen za cenu škrtů ve výdajích, vazby současného ministra na předrevoluční státní tajnou bezpečnost mohou vládu zatahovat do nebezpečné blízkosti ekonomiky Ruska, jehož prezident tajné bezpečnosti celého bývalého východního bloku šéfoval. Co to přináší, vidíme dnes na Ukrajině.

Mám za to, že Andrej Babiš se nadlouho v pozici „pouhého“ ministra financí nebude cítit dobře. Navzdory všem „silným“ prohlášením má patrně dvojice Zeman – Babiš k sobě daleko blíž než dvojice Sobotka – Babiš. Nebo tu poslední dvojici slovosledem obrátit ?