Zpět

Předvolební hrátky

V poslední době se předhání několik prognostických agentur v předpovídání volebních výsledků na říjnové volby do poslanecké sněmovny. Každá z nich má své zadavatele, kteří ji platí a z toho důvodu vycházejí objednavatelům vstříc i když určitou objektivitu musejí informačně zachovávat. Rozhodující pak je, koho si tyto agentury vyberou za své respondenty. Podle toho se liší výsledky šetření.

Párkrát se objevilo, že koaliční spojení Piráti – STAN (Sdružení starostů a nezávislých) by Babišovo hnutí ANO převýšilo o pět procentních bodů a koalice Spolu o jedno a půl procenta. To zemědělského podnikatele a šéfa společnosti Agrofert poděsilo, protože si uvědomil, co to do budoucna pro něj (nejen pro jeho firmy) bude asi znamenat. Že by jeho dosud dominantní postavení v české politice bylo ohroženo?

Jelikož dosavadní prezident země M. Zeman dal nedávno v televizním vystoupení najevo své jednoznačné sympatie ve prospěch oligarchy Babiše a jím založeného hnutí na rozdíl od před volbami skládaných koalic, jež považuje za předvolební podvod, je třeba mu připomenout, že Agrofertem kryté „hnutí ANO“ není žádnou politickou stranou, ale podnikatelským trikem s příslušnými služebníky v ministerských funkcích. Což pro pana Zemana nic neznamená, koho pověří sestavením budoucí vlády bude záležet na něm a prodlužovat tento stav může jak chce.

V tu chvíli vstupuje do rozhodujícího postavení nové povolební uspořádání poslanecké sněmovny. Podle všeobecných prognóz dvě koalice, Piráti se STANem a Spolu získají přes 40 % obsazených míst ve sněmovně. Babiš se svým Agrofertem asi polovinu. Okamurovi fašisté kolem 10 %, pan Šlachta s Přísahou možná 6 %, ale třeba i víc a komunisté se sociálními demokraty ze sněmovny vypadnou.

Co potom pánům Babišovi a Zemanovi hrozí? Dám přednost panu Zemanovi, coby stále ještě prezidentu země. Jestli se najde v nově ustavené Poslanecké sněmovně České republiky dost hlasů pro jeho odvolání ze současné funkce, Senát České republiky tuto žádost určitě velkou většinou podpoří. Pak asi bude moct pan Zeman uskutečnit svoji připravovanou cestu do komunistické Číny jen jako soukromá osoba a tamní prezident Si Ťin–pching o jeho návštěvu ani nebude mít zájem..

Pan Babiš, který se nachází ve své politické pozici v trvalém střetu zájmů, přestože se neustále ohání českými zákony, jež jsou podle něho nadřazené zákonům unijním, z jejichž určení se snaží čerpat dotace na agrofertní podnikání, chrlí v útocích na evropské spojenectví všechno možné, co ho napadne. Nápadů na to osočování zřejmě moc nemá. Napadá Evropský parlament nevybíravými slovy - „evropský zelený fanatismus“, „žvanírna“ a jiné vztekem motivované názvy. To říká premiér demokratické země vzhledem k Evropské unii, z níž dosud získával důkladnou podporu pro provoz svých „svěřenských“ firem.

Jako premiér doposud demokratického a zároveň členského státu Evropské unie by měl respektovat vůli evropské parlamentní instituce. Pan Babiš ale často neuznává i legitimitu naší poslanecké sněmovny, o níž se vyjádřil stejně, jako o Parlamentu EU.

Teď řekl maďarskému premiérovi Orbánovi holandský ministerský předseda Rutte – Vy jste se snažili dostat do Evropské unie a měli jste k tomu stanovené podmínky, které bylo třeba splnit. K těm jste se smluvně zavázali. Chcete dnes Evropskou unii opustit?

Ať se bude snažit Miloš Zeman rezervovat panu Babišovi stálé premiérské místo i v budoucí vládě, povolební smršť může všechno zvrátit. Tak si počkáme na říjen.