Zpět

Před nástupem nové vlády

Vítězná dvojkoalice, složená z pěti stranických subjektů, stojí před konečným rozhodnutím, jak bude vypadat budoucí vláda České republiky a zároveň, koho bude především zastupovat.

Andrej Babiš, kterému by jako koaliční partner při parlamentní neúčasti komunistů a sociálních demokratů zbyli v zastupitelském složení jen neofašisté Tomia Okamury, ihned po volbách poznal, že pro něj a jeho hnutí ANO je situace neúnosná a raději zakrátko deklaroval, že odejde do opozice. Ještě se pokusil manévrovat pro novináře údajným příslibem prezidenta Zemana, že právě jemu dá přednostní možnost dvojího pověření na pokus o sestavení vlády. Tuto možnost ale vzápětí popřel a přiznal porážku.

Vrátím se k nově se skládající vládě. V jejím předběžně oznámeném přístupu ke společným akcím a politice Evropské unie je patrný jasný rozdíl mezi dnes už bývalým kabinetem Andreje Babiše a jednáním, které v budoucnu povede předpokládaný premiér Petr Fiala. To se bude samozřejmě týkat i všech nově jmenovaných členů vlády, což bylo při jednotném postupu zdůrazňováno. Je předpoklad, že společný duch politického prostředí dozná podstatných změn.

Přece jen ale jsou ve výsledku současných parlamentních voleb znatelné určité „vady na kráse“. Bohužel je to neočekávaně slabý výsledek pro Piráty, kteří ztratili hodně mandátů proti Starostům. Na tom se určitě nepodílí stranická vedení, jejich postup v předvolební kampani byl vzájemně vstřícný. Myslím si, že tady rozhodla neurvalá a urážlivá kampaň bývalého premiéra Babiše, který usiloval o pokračování dominantního postavení stůj co stůj a Piráty, jichž se bál nejvíc, vystavil terči svých pomlouvačných útoků. Na část naší konzervativní veřejnosti to mělo vliv. Nic ale není ztraceného, zástupci Pirátů v budoucí vládě mohou lidem ukázat, jak to s nimi myslí a jak je budou zastupovat.

V každém případě, nastupující vláda má před sebou těžký úkol. Bývalý ministerský předseda Babiš nechává stát ve značně neutěšeném stavu. Dařilo se mu vést Českou republiku jako svoji soukromou firmu, jejímž byl vrcholným manažerem. Soukromá firma ovšem padá se schopnostmi svého šéfa a kdykoliv může vyhlásit bankrot. Tuto variantu, přípustnou pro soukromou podnikatelskou společnost, si stát nemůže absolutně dovolit. Aby k této katastrofální skutečnosti nedošlo, bude záležet na schopnostech ministrů vlády budoucí. Mají dostatek zkušeností na základě chyb a neslušných rozhodnutí svých předchůdců, jak jednat a jak napravit všeobecně špatnou pověst dřívějších vlád.

Věřím, že nastupující kabinet bude mít dost sil, aby získal veřejnost. Prezidenti Klaus a Zeman měli snahu ničit odkaz demokratického charakteru společnosti, založený Václavem Havlem. Právě k jeho osobě se nová vládní reprezentace ve svých prohlášeních hlásí.