Zpět

Mandelinka nizozemská

Je asi stále dost nás, kteří si pamatujeme obrázky komunistických karikaturistů z padesátých let 20. století, zobrazujících krátce po II. světové válce „názorným způsobem“ zločinnost amerických imperialistů. Karikaturisté zobrazovali tak zvaného „strýčka Sama“, oblečeného do pruhovaných kalhot, jakéhosi fraku a cylindru, ozdobeného pruhy a hvězdami, vše v barvách vlajky Spojených států. Použitá Samova postava byla dostatečně odpudivě ztvárněná, měla cvikr, jako módní doplněk nacistických armádních pohlavárů, pačesy a pejzy, charakterizující nepřátele sovětského „zřízení“ a nejen jeho, ale i celého poválečně ustaveného „socialistického tábora“.

Tento „strýček Sam“ buď třímal zlověstně v pařátech bombičky, socialistickému světu hrozící nebo hrozbu nenápadnější, amerického broučka – mandelinku bramborovou, jíž se imperialisté (bývalí váleční spojenci Sovětského svazu) pokoušeli zničit komunistické bramborové hospodářství. Tato nešťastná mandelinka, která se samozřejmě rozmnožila na neudržovaných polích válkou postiženého hospodářství, se pravděpodobně dnes opět hlásí ke slovu.

Ruská federace ( krycí jméno k moci se deroucímu novodobému Sovětskému svazu) zakázala dopravu a distribuci květeny holandského původu, procházející Českou republikou. Důvodem je prý nebezpečná kontaminace ruské flóry bioparazity, pocházejícími ze západního prostředí. Propagandisticky vybuzená „mandelinka“ se opět přihlásila ke slovu jako politický „nárazník“.

Náš stát tento krok, nad nímž rozumní lidé mohou je kroutit hlavou, nijak nepostihne, protože jsme pouze zemí, poskytující přeposílací služby se ziskem malé marže. Dnes už instalující se rusko-sovětská svazová společnost, zavádějící antisankce vůči všem, kteří neschvalují násilnickou politiku Putinova Ruska, vystupuje s veškerou aktivitou proti Západu a kytky jsou jen prubířským kamenem.

Ochromené Rusko, vzpomínající jménem Andropovova žáka Putina na minulou „slávu“ stalinistické éry, kdy Sovětský svaz žil v iluzi, že diktátor Stalin tím, že uchvátil podstatnou část poválečné Evropy, získá i v budoucnu další „výdobytky“, chová se jako zraněný megaloman, bránící se všem nepřátelům, odhodlaným ruské rozsáhlé teritorium, zakládané cary minulostních říší, jednoduše zničit.

K tomu, aby byl velký a široký ruský národ ovlivněn, stačí vybudit averzi ke všemu, co pochází ze Západu. Chudinka mandelinka už asi okusuje jen minimum úrody Spojených států a na Českou republiku nedosáhne. Škoda, je to velmi hezký brouček a zaslouží si ochrany. Doufejme, že mu ochranu poskytne Světová organizace na ochranu zvířat, jež se doufám neřídí politickými pravidly ekonomického zisku a jejímž programem je záchrana fauny naší zeměkoule.